BANDAGEREN / TAPEN

Dit is een methode waarbij, met behulp van (klevende) bandages en tape, beschadigde weefsels worden ondersteund zodat deze weefsels rust krijgen en kunnen herstellen.

Bij een gipsverband wordt een gewricht helemaal stil gelegd terwijl  bij een bandage  alleen de bewegingen worden geremd die de beschadigde weefsels belasten.

De overige bewegingen worden zoveel mogelijk vrij gelaten, waardoor er nog redelijk tot goed gefunctioneerd kan worden. Er wordt dus selectief geïmmobiliseerd.

 

Buiten het feit dat men kan blijven functioneren zullen de spieren niet verzwakken en blijft het bewegingsgevoel intact.

Bandageren kan men o.a. toepassen bij : distorsies (verstuikingen), kneuzingen, overrekking van gewrichtsbanden (ligamenten), spierscheuren (zoals een zweepslag), peesontstekingen, ontwrichtingen en ribfracturen. In deze gevallen wordt het gebruikt als (onderdeel van) de behandeling maar het kan ook bij sporters gebruikt worden om blessures te voorkomen en bij verschillende behandelingen als ondersteuning van andere therapievormen zoals oefeningen en training.

 

Buiten de traditionele manier van bandageren wordt er ook gebruik gemaakt van KinesioTaping. Deze methode is ontwikkeld Dr. Kenzo Kase  en is de laatste jaren sterk in opkomst. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van speciale, rekbare tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.

 

De tapemethode is heel effectief bij overbelasting zoals bijvoorbeeld achillespeesklachten, schouderklachten, rugklachten en een tennisarm.